Gyűjts csillagpontokat!

Gyűjts minden aláírással és petíció indításával egyre értékesebb pontokat!

Szürke csillag [1 - 25 Szürke csillag]
Zöld csillag [26 - 50 Zöld csillag]
Kék csillag [51 - 500 Kék csillag]
Narancs csillag [501 - 5000 Narancs csillag]
Vörös csillag [5001 - 25000 Vörös csillag]
Fekete csillag [25001+ Fekete csillag]

Petíció a József utcai Műteremház és Művészkert környezete védelmében

2017

22

jún

A Budapest, VIII. József utca 37. sz. Művészház (bővebben lásd: www. martsamuterem.hu) idén 118 éves. A művészeknek bő egy évszázada otthont és alkotói környezetet biztosító kert 2011 óta helyi védettséget élvez, és a Miniszterelnökség „nemzeti érték” címen is védettségre javasolja.
Kőfaragó műhelyként hajdan a terület, a József utca 39-es és a Tavaszmező utca 6. sz. ingatlannal együtt, egy egységet képezett. Józsefváros és a Főváros Önkormányzata a Tavaszmező utca 6.-ban Roma Kulturális Központot tervez létrehozni.
Azonban a szomszédos, József utca 39-es telekre, mely eddig üresen állt, külföldi tulajdonosa brutális, 7 emeletes, legalább 30 lakásos nagy lakóházat szándékozik építeni! A területet a lehető legnagyobb mértékben kihasználó építmény a Művészkert mellett tornyosulva, teljesen és véglegesen tönkretenné azt a különleges, meghitt és a művészetet inspiráló atmoszférát, mely az itt dolgozók és ide látogatók lelkét évtizedek óta rabul ejti.
Az építkezés még nem kezdődött el, de az előkészítési munkálatok már most veszélyeztetik kertünk növényvilágát! (Ez sajnos nem túlzás, ugyanis nemrég támadás érte hatalmas japánakác fánkat: törzsét a szomszéd telek irányából 23 helyen megfúrták és rendszeresen, vegyszeres mérgezéssel igyekeztek elpusztítani. A fa idén, a tavaszi lombosodást követően, hirtelen félig kiszáradt. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult.)
A tervezett soklakásos társasház egyértelműen megszünteti a Művészkert biztonságát és alkotói nyugalmát!
Korábban azt a biztató információt kaptuk, hogy a kerület a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve, a Tavaszmező utcai Roma Központ kedvéért a József utca 39-es telket kivásárolná, parkolót építtetve az üres területre. Az Építész Tervtanács azonban nemrég ismét tárgyalta az építendő lakóház terveit, a kivásárlásról nincs további hírünk.
Kérjük a Kert barátait, ismerőit, látogatóinkat, valamint a művész kollégákat, hogy aláírásukkal (foglalkozásuk, pozíciójuk megjelölésével) támogassák a kérésünket:
1. A Budapest, VIII. József utca 37. sz. ingatlan védett Műteremháza és Művészkertje környezetét (Bp. VIII. József utca 39. és Tavaszmező utca 6.) a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat kezelje eszmeileg összetartozó egységként!
2. Szabadítsa meg a József utca 39-es ingatlanon tervezett, kizárólag anyagi hasznot előtérbe helyező lakás-építkezéstől!
3. A területet a hely művészeti és kulturális szellemiségéhez igazodva rendezze!

Martsa Piroska szobrászrestaurátor művész, műteremvezető

Címke: , , , , , ,

Kategóriája: Kultúra Beküldte: [2 Grey Star Level]

Írd alá a petíciót

Előbb be kell lépned a petíció aláírásához.

Még nem vagy tag? Regisztrálj most! »